12 godina 16 godina 18 godina

pravi program za pravi uzrast

O kampanji

roditelji

“Pravi program za pravi uzrast” je kampanja čiji je cilj podizanje svesti o značaju zaštite dece od TV programa koji im nije namenjen. Sistem označavanja TV programa koji može štetiti deci počiva na podeli odgovornosti između regulatora, medija i roditelja. Važno je znati da su starosne oznake namenjene nama, gledaocima, roditeljima i staraocima. Od marta 2015. godine postoje nova pravila u sistemu označavanja i želimo da pomognemo da ih u potpunosti upoznate i primenjujete.

Video

TV oznake - srpski jezik

TV oznake - slovački jezik

TV oznake - rumunski jezik

TV oznake - romski jezik

TV oznake - mađarski jezik

TV oznake - albanski jezik

Video broj 1

Video broj 2

Video broj 3

Video broj 4

Video broj 5

Video broj 6

Za medije

Medij je dužan da na propisan način označi program koji može štetiti razvoju dece. Program koji može štetno uticati na razvoj deteta potrebno je da nosi starosnu oznaku kako bi roditelji i staraoci mogli reagovati i sprečiti da dete bude izloženo za svoj uzrast neprikladnom medijskom sadržaju. Mediji su dužni da pre početka označenog programa emituju i zvučno obaveštenje da se radi o medijskom sadržaju koji nije prikladan za određeni uzrast deteta.

Preuzmite Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga

Reč psihologa

Koliko može biti štetno za dete ako gleda televizijski program koji nije namenjen njegovom uzrastu? Šta se očekuje od roditelja, kako da primenjuje starosne oznake?

jeste li znali...

... da dete koje nije napunilo 14 godina ne može učestvovati u programu koji se uživo emituje nakon 22 sata?

Saznajte još činjenica.

otvori infografik
TV oznake - infografik